English  
     
 
 
 
 
   
Dodaj med priljubljene
 

Za graditelje

  Slovensko > Za graditelje
 

Kaj je MHE?

Kliknite za »Vrstni red opravil od ideje do obratovanja MHE«

Iz nje boste dobili dovolj dober vpogled v upravne in ostale postopke, ki so potrebni za izgradnjo MHE.

ZDMHE ne nudi storitev pridobivanja soglasij in projektiranja. Vseeno vam lahko pomagamo z nasveti in povezavami do ustreznih strokovnjakov.

Tisto, kar najprej potrebujete, je odločitev glede gradnje, ki bo temeljila na ekonomskih izračunih – za to pa potrebujete relativno natančno sliko v tehničnem smislu. Nekdo Vam mora torej izdelati idejni projekt in na podlagi tega Vam bo približno jasno, ali se Vam investicija splača, ali ne.

Če se boste zanjo odločili, na žalost še ne pomeni, da boste tudi uspeli. Da bi vložili pobudo za pridobitev koncesije, morate najprej izpolniti nekaj pogojev:

  • Izdelati idejni projekt iz katerega so razvidni podatki o karakterističnih pretokih itd. ter kotah zgornje in spodnje vode.
  • Pridobiti pozitivno lokacijsko informacijo (MHE mora biti vpisana v prostorski plan občine)
  • Pridobiti pozitivno mnenje Zavoda za varstvo narave
  • Pridobiti pozitivno menje lokalne ribiške družine oz. Zavoda za ribištvo.

Zadnji dve mnenji lahko Inštitut za vode (kamor vložite pobudo) pridobi tudi sam po uradni dolžnosti, lahko pa ju pridobite tudi sami.

Za dodatna vprašanja, se lahko v nadaljevanju obrnete na ZDMHE da se dogovorimo za sestanek, na katerem Vam bomo poskusili pomagati po najboljših močeh.

Napotke in odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki olajšujejo odločitev o investiciji v elektrarne na obnovljive vire energije najdete tudi na spletni strani Ministrstva za gospodarstvo.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za gospodarstvo sta v okviru ciljnih raziskovalnih programov (CRP): »KONKURENČNOST SLOVENIJE 2006-2013« razpisala projekt EnGIS – energetski geografski informacijski sistem za področje OVE.

Razvit je bil sistem za vrednotenje celotnega energetskega potenciala in energetskega gospodarstva v Sloveniji v okviru atributne baze in GIS, katerega predstavitev in demonstracija prototipa z vnešenimi vzorčnimi podatki je dosegljiva na tej spletni strani.

 
Dodatne vsebine
 
Mali oglasi rabljene opreme
Proizvajalci opreme

Novosti
 
16.06.2011
Novi predsednik ZDMHE
01.04.2011
Odgovor na pisno poslansko vprašanje poslancev Državnega zbora Republike Slovenije glede izgradnje malih hidroelektrarn

Kontaktni podatki
  Zveza društev MHE Slovenije
Tržaška 132, 1000 Ljubljana

Telefon: 041 634 560
E-mail:
   
     
  © 2007-2023 ZDMHE
Vse pravice pridržane.
Domov  |  Predstavitev  |  Za člane  |  Za graditelje  |  Zakonodaja in razpisi  |  Projekti  |  Povezave  |  Piškotki Stran poganja
EASYWEB